Máme na to? Kolik stojí bezplatné vysokoškolské vzdělání?

21. 03. 2016 0:18:15
Je spravedlivé bezplatné vysokoškolské vzdělání? Komu pomáhá, když za peníze daňových poplatníků studují v Česku cizinci (i mimo zemí EU)? Dejme stejnou částku do státních stipendií a budeme mít kontrolu nad využitím prostředků.

"Každý desátý vysokoškolský student je cizinec. Školám to pomáhá", uvádí titulek článku z 12. března 2016 na iDnes[1], ze kterého vyplývá, že zahraniční studenti na českých veřejných vysokých školách studují zadarmo, tedy za peníze českých daňových poplatníků, pokud studují v češtině. Překvapivě se to netýká jen studentů z jednotného trhu Evropské unie, ale i studentů ze všech ostatních zemí, umožňuje to vysokoškolský zákon.

Vypadá to, že za univerzity lobbuje sám Tonda Blaník. Argument některých představitelů vysokých škol, že „kdyby nerostl počet zájemců především ze Slovenska a postsovětských zemí, celkový počet studentů na ČVUT by mohl klesat"[2]je možná pravdivý, ale rozhodně není důvodem, proč někomu platit jeho budoucí konkurenční výhodu na trhu práce. "Univerzity shodně tvrdí, že zahraniční studenti jsou pro ně velkým přínosem, a to nejen z finančního hlediska..."[3], ale o peníze jde vždycky až v první řadě. Nepolemizujme ani o Slovácích ani o studentech z dalších zemí EU, neboť v nich platí stejné podmínky pro domácí i pro naše studenty recipročně, ale o účelně vynaložených omezených zdrojích.

Nebylo by spravedlivější zavést tržní školné s tím, že by stát resp. Ministerstvo školství vypsalo státní stipendia a stanovilo si podmínky pro jejich udělení? Těchto stipendistů by mohl být stejný počet jako nyní, ale tok peněz by dostal jasná pravidla.

Navrhuji podporovat jen dobré studenty, kteří si plní své povinnosti a studují v řádných termínech a současně se zaváží po určitou dobu pracovat resp. odvádět daně v ČR. (A za takových podmínek je i zahraniční student, státní stipendista, přínosem.) To neznamená, že by absolventi nemohli po určitou dohodnutou dobu získávat zkušenosti v zahraničí, ale kdyby tam chtěli zůstat trvale, nebo tuto dobu překročili, museli by své vzdělání vyplatit. Takové částky by se vrátily do stipendijního fondu na podporu dalších studentů.

Stát by tím zároveň získal větší možnost rozhodnout se, jaké obory jsou pro něj prioritou (např. technické a technologické obory), a tam by podpořil více studentů, naopak obory, které produkují frekventanty úřadů práce, by měly státních stipendistů méně. Ale těmto fakultám (většinou soft humanitních oborů), o které je zájem, by nic nebránilo přijímat studenty, kteří si své vzdělání zaplatí. Kdyby veřejné vysoké školy mohly přijímat platící studenty podle svého uvážení, tak by minimálně ty dobré přetáhly část studentů od některých soukromých VŠ pochybné pověsti. Na druhou stranu by státu nemělo nic bránit v tom, aby některá svá státní stipendia poskytl studentům soukromých škol, pokud ty budou nabízet obor, jehož absolventy stát poptává a veřejné školy ho nenabízejí.

V dnešní době neobstojí argument, že by školné diskriminovalo studenty s horším ekonomickým zázemím, protože stejně tak je diskriminuje legální existence soukromých vysokých škol a z finančního hlediska i nerovný přístup ke studiu v zahraničí, minimálně co se životních nákladů týče. "Bezplatné studium" paradoxně nejvíce poškozuje lidi s nízkými příjmy a nízkým vzděláním, kteří jsou nuceni prostřednictvím svých daní platit vzdělání jiných. Ale to jim levicoví politici zapomněli říct.

[1] http://zpravy.idnes.cz/zahranicni-studenti-na-ceskych-vs-drg-/domaci.aspx?c=A160311_143609_domaci_jkk

[2] dtto

[3] http://ekonomika.idnes.cz/studenti-z-ciziny-prinesli-miliardu-dv3-/ekonomika.aspx?c=A150917_2192129_ekonomika_fih

Autor: Radka Johnová | pondělí 21.3.2016 0:18 | karma článku: 27.16 | přečteno: 1004x

Další články blogera

Radka Johnová

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

8.10.2023 v 18:48 | Karma článku: 7.81 | Přečteno: 162 | Diskuse

Radka Johnová

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

10.7.2023 v 13:19 | Karma článku: 24.09 | Přečteno: 723 | Diskuse

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma článku: 25.63 | Přečteno: 800 | Diskuse

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma článku: 25.47 | Přečteno: 629 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 208 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 140 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1230

Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...