Impérium nesvaté říše bruselské

15. 12. 2021 23:34:24
Co nám nabízí EU? Novou totalitu jediného správného názoru? Potřebujeme evropskou říši nebo by stačila dohoda o rovnoprávné spolupráci? Není pozitivní diskriminace pořád jen diskriminace? Je každý euroskeptik ruský troll?

Když jsme vstupovali do EU, mysleli jsme si, že se připojujeme k prosperujícím zemím, se kterými chceme sdílet společné hodnoty svobodného světa, volného trhu a volného pohybu za rovnoprávných podmínek. Každý, i ten nejmenší stát měl právo veta, tedy možnost zamítnout nápad, který by ho poškozoval. Navenek EU "řešila" úsměvné problémy typu velikosti a zakřivení banánů a okurek, ale takové nicotnosti pro stát, který nemá ropu a rybolov jako Norsko nebo spolehlivé banky pro klienty z celého světa jako Švýcarsko, byly podružné.

Olomouckými syrečky, pomazánkovým máslem, marmeládou a tuzemským rumem to začalo. Kdo by to tehdy řešil! Všichni jsme ještě měli v živé paměti Sovětským svazem direktivně ovládanou RVHP a těšili se na otevřený trh na západ. Že je realita jiná, jsme se dozvídali postupně. Až sedmileté přechodné období pro volný vstup na pracovní trh v některých zemích, výrazné znepříjemňování na trhu služeb, např. dopravcům stanovováním dodatečných podmínek, a na druhé straně omezování domácí výroby, např. cukrovarnictví a rozlohy vinic. Ani spotřebitelský trh si doma nepomohl. Stejné značky v horší kvalitě a mnohdy i za vyšší nominální ceny, tedy i když si odmyslíme nižší kupní sílu českých spotřebitelů. Snad jen volný pohyb (finančního) kapitálu fungoval, ale především směrem ven z Česka.

Ještě než byla zrušena všechna přechodná opatření omezující volný pohyb práce a služeb, vstoupila v platnost Lisabonská smlouva, rušící možnost veta. Co zmůže našich 21 europoslanců z celkových 751 resp. od roku 2020 ze 705 europoslanců? Co je demokratického na tom, že Ústava EU byla odmítnuta v referendu ve Francii a Nizozemsku, a tak se vynechalo slovo "ústava", z preambule se vypustila slova, že je EU založena na antických, biblických a křesťanských hodnotách, a ústava se přejmenovala na Lisabonskou smlouvu. A že ji Irsko zamítlo v referendu? Nevadí, tak šli Irové složit reparát napodruhé.

Co nám nabízí EU dnes?

Dotace? Ty si zaplatíme v daních státu, stát pak v příspěvku Evropské unii, abychom pak pár drobků z toho dostali zpět. Ale jen na to, o čem EU rozhodne, že je vhodné, a při dodržení podmínek, které si sama stanoví. Dotace korumpují. Není lepší se svými penězi hospodařit sami a po svém? "Přerozdělování je jako děravý sud. Čím víc do něj lijeme, tím více z něho utíká."[1] Každé euro, které dostaneme na dotacích nás stojí víc než euro na odvedených daních. Z čeho jiného by se platil celý byrokratický aparát EU?

Cestovní kancelář Erasmus? Studentské praxe i studijní pobyty, stejně jako učitelské výměny, byly vždycky. Šikovní příchozí byli pro školu přínosem, univerzity je vítaly, schopní si uměli zajistit stipendia. Výuka a především zkoušky v rámci specializovaných kurzů Erasmus jsou na některých univerzitách dost formální a pobyt je mezinárodní seznamkou kříženou se semestrálními prázdninami. Taky největší zájem v rámci programu Erasmus je o školy v jižní Evropě, zejména v přímořských městech.

A co nás to stojí?

Musíme poslouchat. V. Klaus ml. říká: „Tady 57 procent zákonů jsou nařízení Evropské unie, kde my jako ovce pro to zdviháme ruku a v nějaké podobě to posíláme dál českým občanům."[2]

Musíme souhlasit s hodnotami, které EU prosazuje. A nejsou to vždy tradiční hodnoty typu rodina, děti, vzdělání, práce, pro někoho bůh. Můžeme uznávat, že každý má právo žít si po svém, ale ne všem rodičům se bude líbit, když jejich dětem bude někdo ve škole říkat, že se mohou svobodně nechat operativně zmrzačit a stát se někým jiným.

Většina států v EU funguje na sociálně solidárním principu. Lidé platí daně a očekávají, že jim stát pomůže, pokud se sami dostanou do situace, kdy budou pomoc potřebovat. Ale jaký je důvod živit z našich daní lidi, kteří nikdy nepřispěli, nemají zájem přispívat, považují tyto řádně pracující a daně platící občany za podřadné, neuznávají naše hodnoty, někteří dokonce veřejně prohlašují, že nás chtějí zničit? To si necháme líbit? Kde je ta proklamovaná rovnost?

Kde je demokracie, když Evropské unii vládne nevolená Komise? Kde je suverenita států, když je svrchovaným vládám některých zemí vyhrožováno a jsou vydírány, protože si dělají svoji politiku? Poláci, Maďaři, kdo je další na řadě? K čemu je Evropský soud, když je logické, že vždy hájí zájmy EU proti státům, které s komisaři nesouhlasí?

K čemu jsou nám všechny Komise, Europarlamenty v Bruselu a Štrasburku, evropské soudy, byrokraté, úředníci, lobbisté, poradci a další neproduktivní osoby žijící z našich daní? Volný obchod, volný pohyb občanů evropských států po Evropě, možnost práce nebo studia v těchto zemích, na to stačí jedna rámcová dohoda.

Tento text je psán jako odpověď všem, kdo označují euroskeptiky za ruské trolly, Putinovy poskoky a i horšími výrazy. Ne, Rusko není volba a tehdy nebylo lépe. Ale dnešní Rusko není stejná hrozba jako byl SSSR. Naproti tomu EU nás zatím neohrožuje tolik jako bývalý SSSR, ale vládu drží pevně v rukou. Cenzuru zavádí postupně za pomoci nadnárodních korporací a jejich vaporizační formule "porušuje zásady komunity". Prostřednictvím politických neziskovek dodává i nějaká ta politická školení, zatím hlavně ve školách a na univerzitách. A je-li někdo nepohodlný, vždy se dá najít paragraf nebo narafičit aféra, která ho zdiskredituje. Salvini a Rakušané by mohli vyprávět.

Po listopadu 1989 mě napadlo, že až se bude psát rok 2021 budu moci říct, že už větší polovinu života žiju ve svobodné zemi. Je to ještě pravda? Byla jsem naivní nebo příliš velká optimistka?

[1] Arthur Okun in Ekonomie. Samuelson; Nordhaus

[2] Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/klaus-zakon-gdpr-ochrana-osobnich-udaju-fiala-omluva.A190312_160833_domaci_kop

Autor: Radka Johnová | středa 15.12.2021 23:34 | karma článku: 37.51 | přečteno: 1068x

Další články blogera

Radka Johnová

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

8.10.2023 v 18:48 | Karma článku: 7.81 | Přečteno: 162 | Diskuse

Radka Johnová

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

10.7.2023 v 13:19 | Karma článku: 24.09 | Přečteno: 723 | Diskuse

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma článku: 25.63 | Přečteno: 800 | Diskuse

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma článku: 25.47 | Přečteno: 629 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.26 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1858 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 276 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1230

Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...