Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Churchill: Předurčen osudem

"Říkal naplno a přesně to, co si myslí, bez ohledu na důsledky." "Jak málo mužů je natolik silných, aby se postavili převažujícím proudům veřejného mínění!"

V těchto dnech vychází naprosto unikátní kniha Churchill: Předurčen osudem. Autor, renomovaný historik Andrew Roberts, předkládá různé pohledy a názory na celý dlouhý Churchillův život (1874-1965) zasazený do historických souvislostí. Kniha přináší spoustu příběhů a zajímavostí z Churchillova života a celé jeho doby a čte se lehce jako román.  Dwight D. Eisenhower o W. S. Churchillovi řekl: "Poznal jsem lepší a větší charaktery, moudřejší filozofy, mnohem ohleduplnější osobnosti, ale ani jednoho většího velikána."

Kniha ukazuje Churchilla jako konzervativního realistu, který vnímá politiku i válku jako umění možného. Velikost Churchilla jako státníka spočívá v tom, že dokázal jít i proti proudu v dané době obecně uznávaných názorů. Řadu "bitev" prohrál, ale zvítězil v té rozhodující.

"Kniha se snaží vysledovat, co podstatného se odehrálo v životě Churchilla..., že byl tak mimořádně připravený na vůdčí roli... Zkoumá nesčetná ponaučení, jichž se mu dostalo během života..., roků chyb a tragédií i roků tvrdé práce a podnětného vůdcovství a jak jich dokázal využít během nejtěžších hodin a zkoušek civilizace. Kráčel ruku v ruce s osudem, ale byl to osud, který po celý život vědomě utvářel."

"Churchill si velmi dobře uvědomoval, že pochází z vrcholu společenské pyramidy, a jednou z hlavních vlastností té třídy v jeho době bylo, že jí příliš nezáleželo na tom, co si o ní myslí lidé v nižším postavení." "Churchill závazky aristokracie chápal tak, že on a jeho třída nesou plnou odpovědnost za svou vlast a ta má právo od nich očekávat celoživotní službu." A právě "ten aristokrat v Churchillovi jej povzbuzoval, aby říkal naplno a přesně to, co si myslí, bez ohledu na důsledky." Celý život se řídil heslem svého otce, lorda a člena Parlamentu Randolpha Churchilla: "Důvěřuj lidu".

Churchill měl "veřejnou pověst člověka, který vyslovuje nepopulární pravdy tak, jak je vidí, který se řídí svým srdcem a dokáže bojovat sám, který nejedná z osobní vypočítavosti a dělá to, co považuje za správné". "Veřejnost mu důvěřovala ne proto, že měl vždy, nebo aspoň zpravidla pravdu (až příliš často ji neměl), ale proto, že věděla, že vždy statečně bojoval za to, v co věřil, zatímco mnozí jiní, vypočítavější politikové nikoli."

Posuďte sami: 
"Chtěli byste v životě vystoupit na vrchol?... Musíte pracovat, zatímco jiní se baví. Toužíte si vydobýt pověst odvážného člověka? Musíte riskovat život."

"V imperiálních pohraničních válkách pro něj muslimské kmeny představovaly barbary, zatímco Britské impérium přímého nástupce velkých civilizací Řecka, Říma a křesťanského světa." "Jak strašné je prokletí, které mohamedánství uvaluje na své stoupence! Kromě fanatické posedlosti... strašlivá fatalistická apatie. ... To, že v mohamedánském právu musí každá žena patřit nějakému muži jako jeho absolutní majetek... odsouvá konečné vymizení otrokářství do doby, kdy islámská víra ztratí svou moc nad lidmi. ... Na světě neexistuje zpátečničtější síla. Mohamedánství neskomírá, naopak, je militantní a usiluje o obracení na víru... civilizace moderní Evropy by se mohla zhroutit stejně jako se zhroutila civilizace starého Říma." [WSC: The River War, 1899]

"Náš život je krátký a končí brzy. Co by to bylo za život, kdyby jeho smyslem nebylo usilovat o vznešené věci a snažit se učinit tento zmatený svět lepším pro ty, kteří v něm budou žít po našem odchodu. Lidstvo není možné zdeptat."

"Tam, kde se banda zuřivců z hlubin povznese k diktátorské moci, tam neexistuje žádná záruka života, práva ani svobody."

"Socialismus je filozofií neúspěchu, vírou nevědomosti a evangeliem závisti." "Vrozenou nectností kapitalismu je nerovné sdílení výdobytků. Vrozenou ctností socialismu je rovné sdílení nedostatků."

Kniha vychází ve výborném čtivém překladu docenta Miloše Caldy, filozofa, politologa, anglisty a amerikanisty. Měla skvělé recenze už při vydání anglického originálu v roce 2018. Všechny se shodují, že jde o jedinečné dílo s nadčasovými myšlenkami, názory a návodem, jak by měla vypadat politika. Řada literárních kritiků v angloamerických médiích označuje toto dílo jako nejlepší jednosvazkovou biografii, která o Churchillovi vyšla, a to jich bylo vydáno už více než tisíc. "Prakticky na každé stránce hýří osobitostí, humorem a dramatickými událostmi.“ [The Sunday Times]

Kniha má přes třináct set stran a doprovází ji 32 stran obrazových příloh, výběrová biografie, odkazy a rejstřík. Není v možnostech tohoto krátkého článku věnovat se jednotlivým kapitolám, každá z nich by si zasloužila několikastránkovou analýzu.

Je to příběh velkého muže, hrdiny, který nás může v naší složité době inspirovat. "Přestože byl synem ministra financí a vnukem vévody, byl to věčný opozičník stojící mimo jakoukoli strukturu." "Nikdy mu nevadilo, když se ocitl v menšině." "Zvítězil v bitvách, jež zachránily svobodu."

Nejen to je důvod, proč kniha stojí za přečtení. Co nám může říct Churchill dnes? Bude osudem dnešního "Západu", že umlčí každého potenciálního Churchilla? Najde se dnes mezi politiky nějaký nový Churchill?

Citace jsou z knihy:
ROBERTS, Andrew. Churchill: předurčen osudem. (Churchill - Walking with Destiny) Přeložil Miloš CALDA. LEDA, 2022. Edice Životy. ISBN 978-80-7335-711-5.

Autor: Radka Johnová | pátek 21.10.2022 19:05 | karma článku: 16,71 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Radka Johnová

Kritikou neprávem přehlédnuté Češtinářky

"Žádný život není bez hrubky" uvádí nakladatelská anotace román Češtinářky Veroniky Valíkové nejen o současném školství. Psávala jsem tady recenze na nové knihy, o kterých jsem si myslela, že by neměly zapadnout.

4.4.2024 v 0:02 | Karma: 22,74 | Přečteno: 533x | Diskuse| Kultura

Radka Johnová

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

8.10.2023 v 18:48 | Karma: 8,28 | Přečteno: 167x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

10.7.2023 v 13:19 | Karma: 24,40 | Přečteno: 728x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma: 25,89 | Přečteno: 806x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma: 26,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik