Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

"Klima nikdy nebylo stabilní" píší autoři v úvodu více než sedmisetstránkového díla. Máte rádi teplo a někdy byste nejraději reklamovali globální oteplování s tím, že se porouchalo? Jste přesvědčeni, že v historii víc lidí umrzlo, než kolik se jich uvařilo? Nebo patříte k těm, kteří mají panickou úzkost z globálního oteplování? "Klima je složitý systém na okraji chaosu, a proto se obtížně předpovídá." Po přečtení této knihy se z vás nestane věštírna počasí, ale budete vědět, proč se něco děje a jak to může působit na společnost a její hospodářskou situaci.

Kde je pravda a proč, jaké dopady má počasí a klima na náš život a jak se máme racionálně chovat, na to nám odpovídá Kniha o klimatu zemí Koruny české, kterou napsali spoluautoři Zdeněk Vašků, Jiří Svoboda a Václav Cílek. Kniha vznikala čtyřicet let a oba žijící autoři na křtu knihy dílo zasvěceně a vtipně představili spolu s ředitelem a šéfredaktorem nakladatelství LEDA, RNDr. Rudolfem Červenkou, kde kniha vychází v edici Prameny.

První část knihy se zabývá obecným vývojem klimatu, přičemž se věnuje přirozeným mechanismům klimatických změn. Vysvětluje základní termíny, seznamuje s metodami klimatického výzkumu včetně jeho dějin a přináší odpovědi na podstatné otázky: Je naše doba skutečně klimaticky extrémnější? Proč se Země otepluje méně, než bychom čekali?

Globální věda o klimatu vznikala postupně od 30. let 20. století, ale až s rozvojem environmentálního hnutí v poslední třetině minulého století dochází ke společenské poptávce, na kterou reaguje resp. "proti sobě stojí vědecká racionalita a ekologický aktivismus, či dokonce ideologie nového environmentálního náboženství".

Autoři se na klima dívají nezaujatě, dávají prostor názorům odborníků z obou stran spektra. Občas se nemohou "ubránit dojmu, že vědecké výsledky jsou podle zájmů lobbistických skupin někdy oceňovány a jindy ignorovány".

Druhá, hlavní část knihy, popisuje průběh počasí a klimatické epizody minulých staletí, přičemž je založena na rozsáhlém souboru čtyřiceti pěti tisíc výpisků z kronik a dalších historických dokumentů pro roky 1000–1775, a to po jednotlivých letech. Vývoj počasí není pouhým suchým výčtem, ale odkazuje k historickým událostem a možné souvislosti s nimi.

Mezi nejslavnější klimatické události řadí autoři "klimatický chaos" před Velkou francouzskou revolucí (1789), období výbuchů islandských sopek a následně extrémně suchých a studených let střídaných ničivým krupobitím, kdy se téměř neurodilo víno. "Z politické a ekonomické strany přicházelo ožebračení země způsobené daňovým systémem... a vysokými nároky aristokracie. ...Francie byla nejistá, hladová a bála se budoucnosti. Podle výsledků řady psychologických a sociologických studií je nutné počítat s tím, že i v poměrně nekonfliktní Evropě se s prohlubujícími se klimatickými změnami bude zvyšovat i osobní, rodinné, etnické, náboženské a třídní napětí."

"U klimatických změn je často obtížné hovořit o příčině a následku". Autoři upozorňují na metodologickou a logickou chybu argumentace "post hoc ergo propter hoc" ("poté, tudíž proto") kdy časová následnost neznamená nutně příčinnou souvislost, která je v souvislosti s klimatem některými aktivisty využívána respektive zneužívána. Sami se jí snaží důsledně vyvarovat.

Druhou část uzavírá jednak přehled přirozených období malé doby ledové podle teplotních a srážkových řad meteorologické observatoře v pražském Klementinu, jednak stručná charakteristika podnebí 20. století.

V třetí, závěrečné části knihy se ocitáme v klimatu budoucího světa a hledáme zde konkrétní odpovědi na otázku "co nás čeká a co se s tím dá dělat?". "Stává se příroda nepřítelem?" "Římská říše dosáhla největšího rozmachu během tzv. římského klimatického optima a začala upadat v době, kdy se klima zvlhčovalo a ochlazovalo." Čeho se máme bát? Zde najdeme i zcela praktické rady, jak si poradit doma, ve městě, na poli či v lese:

"Psychologicky zdravější bývá být součástí změny než součástí systému, který se i za cenu velkých nákladů snaží zachránit tu podobu světa, kterou zachránit nejde."

"Mnozí obyvatelé České republiky víceméně bez přemýšlení předpokládají, že se o ně stát postará, ale ve skutečnosti během každé hlubší krize platí zásada, že stát se především stará o svoji kontinuitu, respektive o instituce, které ji udržují... Pracovně proto předpokládejte, že za krize nebudete nikoho zajímat a že nejméně první dny budete ponecháni sami sobě a dobré vůli svých sousedů."

Kniha se výborně čte, je určena nejen odborníkům, ale srozumitelnou formou přináší spoustu nových a zajímavých informací každému, kdo se zajímá o počasí, klima a jejich dopady na společnost a její hospodářství. Počasí a dovolená patří k sobě, kde jinde by se tato kniha měla číst než na dece nebo na lehátku u vody.

Citace jsou z knihy:
VAŠKŮ, Zdeněk, SVOBODA, Jiří a CÍLEK, Václav. Kniha o klimatu zemí Koruny české. Voznice: LEDA, spol. s r. o., 2023. Edice: Prameny. ISBN 978-80-7335-853-2.

Autor: Radka Johnová | pondělí 10.7.2023 13:19 | karma článku: 24,40 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Radka Johnová

Kritikou neprávem přehlédnuté Češtinářky

"Žádný život není bez hrubky" uvádí nakladatelská anotace román Češtinářky Veroniky Valíkové nejen o současném školství. Psávala jsem tady recenze na nové knihy, o kterých jsem si myslela, že by neměly zapadnout.

4.4.2024 v 0:02 | Karma: 22,74 | Přečteno: 533x | Diskuse| Kultura

Radka Johnová

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

8.10.2023 v 18:48 | Karma: 8,28 | Přečteno: 167x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma: 25,89 | Přečteno: 806x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma: 26,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Epocha nároků: Christopher Caldwell o soumraku demokracie

Epocha nároků s podtitulem Zákon o občanských právech a soumrak americké demokracie popisuje na příkladu Ameriky od šedesátých let do současnosti, jak se může dobře míněný zákon zvrhnout ve svůj protiklad.

2.1.2023 v 21:42 | Karma: 18,02 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik