Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

Koncem září vyšla v nakladatelství Leda Roubiniho nejnovější kniha Megahrozby - Deset nebezpečí, kterým čelí lidstvo v 21. století, a jak je překonat. Aktuální dílo, v originále publikované koncem roku 2022, reflektuje světovou situaci včetně covidu a války na Ukrajině očima ekonoma.

Autor si všímá hrozeb, které vyplývají ze zadluženosti západních zemí a jejich finanční nestability, selhání soukromého i veřejného sektoru, sporné demografické politiky ovlivněné migrací. Rozebírá potenciální geopolitické, technologické a environmentální katastrofy. Klade si otázku, jak vše ovlivní umělá inteligence, a zda je hrozbou nebo příležitostí. Máme se připravit na neobyvatelnou planetu nebo přijde nová studená válka? A čeká nás pochmurný osud nebo lze tyto katastrofy odvrátit?

Nouriel Roubini (1958) je americký ekonom íránského původu narozený v Turecku. Vyrostl v Miláně, kde vystudoval ekonomii. Ve studiích pokračoval na Harvardu, učil na univerzitě v Yale, pracoval pro Mezinárodní měnový fond, Světovou banku, FED a izraelskou centrální banku. Stal se mediálně známým, když předpověděl americkou hypoteční krizi z roku 2007 a následnou globální ekonomickou krizi. V roce 2009 ho časopis Foreign Policy označil za čtvrtého nejvlivnějšího intelektuála světa.

Politika versus ekonomika

Kniha vychází v edici Agora, která se zaměřuje na polemická díla. Autorova síla je v teoretických znalostech ekonomie a v tvrdých datech z historie i současnosti americké, evropské i ostatních světových ekonomik. Tam, kde přidává svůj ideologický pohled, sám bývá řazen k neokeynesiánské škole, by s ním bylo možné někdy polemizovat.

Roubini v této práci vhodně kombinuje ekonomickou teorii s historickou analýzou notoricky známých i (českému čtenáři) téměř neznámých příkladů, ze kterých bychom si měli vzít ponaučení. Předností knihy je vysoká odbornost, která ale vůbec nevylučuje srozumitelnost i pro čtenáře, který není ekonomem. K dobré čtivosti knihy výraznou měrou přispěl i skvělý, vytříbený překlad Aleše Valenty.

Knihu vysoce ocenil Nicholas Taleb, autor Černé labutě: "Roubini lehce proniká do nejzávažnějších problémů... Tak výstižný a přiléhavý popis světové politicko-ekonomické situace jsem jinde nenašel." Posuďte sami:

"Vlády, které se nedokáží postarat o své obyvatelstvo, dlouho nepřežijí. Chaos vytváří prostor pro prázdné sliby autoritativních politiků, vyzbrojených populistickými slogany a dobrovolnickými bojůvkami."

"Dospěli jsme na pokraj dluhového supercyklu. Uvolněná monetární a fiskální politika nyní přivolává katastrofu." "Připravte se na stagflaci." "Říkejme nadcházející krizi velká stagflační dluhová krize." "Očekávejme chaos a finanční nestabilitu v době, kdy probíhá znehodnocování měn..., kdy se Evropská měnová unie nakonec zhroutí,... a dolar se ocitá pod stále větším tlakem."

"Nazývejte mě svéhlavým opozičníkem, ale jakmile slyším prohlašovat prominentní odborníky 'poslyšte, tak to není', moje obavy se jen prohloubí."

Agora je místo k diskusi. Stanou se Megahrozby stejným megahitem edice Agora, jako byly v minulých letech nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost autorů, namátkou vybírám, Douglas Murray, Yoram Hazony, Robert Kotzian, Aleš Valenta, Christopher Caldwell?

Nouriel Roubini v knize Megahrozby popisuje celkem 10 nebezpečí, kterým jako lidstvo čelíme ve 21. století, a přináší 2 různé scénáře jejich řešení. Nemusíme s autorem vždy souhlasit, ale zamysleme se, jaké řešení zvolit.

Citace jsou z knihy:
ROUBINI, Nouriel. Megahrozby - Deset nebezpečí, kterým čelí lidstvo v 21. století, a jak je překonat. (Megathreads - Ten Dangerous Trends that Imperil our Future, and how to Survive them). Překlad Aleš Valenta. Voznice: LEDA, spol. s r. o., 2023. Edice Agora. ISBN:978-80-7335-881-5.

 

Autor: Radka Johnová | neděle 8.10.2023 18:48 | karma článku: 8,28 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Radka Johnová

Kritikou neprávem přehlédnuté Češtinářky

"Žádný život není bez hrubky" uvádí nakladatelská anotace román Češtinářky Veroniky Valíkové nejen o současném školství. Psávala jsem tady recenze na nové knihy, o kterých jsem si myslela, že by neměly zapadnout.

4.4.2024 v 0:02 | Karma: 22,74 | Přečteno: 533x | Diskuse| Kultura

Radka Johnová

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

10.7.2023 v 13:19 | Karma: 24,40 | Přečteno: 728x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma: 25,89 | Přečteno: 806x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma: 26,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Epocha nároků: Christopher Caldwell o soumraku demokracie

Epocha nároků s podtitulem Zákon o občanských právech a soumrak americké demokracie popisuje na příkladu Ameriky od šedesátých let do současnosti, jak se může dobře míněný zákon zvrhnout ve svůj protiklad.

2.1.2023 v 21:42 | Karma: 18,02 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik