Diskuse

Máme na to? Kolik stojí bezplatné vysokoškolské vzdělání?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdo bude platit?Lékaři ? Těm předplatili ostatní po 70 let okrádaní lékaři vzdělání na dalších 300 / tři sta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/ let dopředu. Toto vzdělání rozhodně neplatíte vy, soudružko.Studium jakéhokoli oboru stojí rodiče 120 000 Kč ročně. A za vyučení se platit nebude? v UK a Německu těžce převažují naši řemeslníci a vyučení, nikoli vysokoškoláci, nikoli lékaři.A jaké školné byste si představovala?

V Německu rok medicíny stojí 1000 eur, při nástupním platu 4000 eur +1000eur za 1-2 služby, mladý německý toto školné zaplatí lékař za 2 měsíce.

Souhlasím se školným pro lékaře, pokud nástupní plat mladého lékaře bude 60 000

Kč s povinností odpracovat 1-2 služby měsíčně., nikoli 7-8.

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane, já jsem o lékařích nepsala, to píší někteří diskutující.

Pokud jste článek přečetl celý, říkám v něm, že stát může a má platit stejnému počtu studentů, ale není žádný důvod platit např. studentům z postsovětských zemí, kteří někdy jen využívají možnost zapsat se na naše veřejné VŠ, aby získali víza, a fakticky tak omezují možnost některých našich studentů dostat se na školu.

0 0
možnosti
Foto

V podstatě souhlas. Bezplatné školství je opravdu velkou výhodou pro naše mladé potenciální adepty VŠ vzdělání . Co se mně ale nelíbí , je hromadný odchod po absolutoriu za lepšími podmínkami zejména do západní Evropy .

V současné době využívám ( pro mne bohužel) naší zdravotní péči v míře větší než malé. Až při pobytu v nemocnici člověku "dojde" vskutku tristní personální stav. Lékařů je málo , o sestřičkách a ošetřovatelkách darmo mluvit. Při sledování počtu jejich směn nezbývá než smeknout , Zákoník práce však pláče. Píši o špičkové cévní chirurgii v krajském městě !

Poté si člověk přečte , že snad třetina lékařů po promoci ani nenastoupí práci v ČR a rovnou míří do Evropy. Jsem pravičák jak poleno , ale toto bych snad nějak reguloval. Nevím dost dobře jak. Připadá mně ale docela nestoudné , že hromadně odsuzujeme emigranty ze Sýrie za to , že jsou vlastně ekonomičtí emigranti a hrnou se do EU , ale jsme jiní ?

Nemyslím si.:-(

1 0
možnosti
Foto

Tristní personální stav ve zdravotnictví se dá řešit navýšením platů, lékaři si to (povětšinou) zaslouží. A ty peníze ve zdravotnictví jsou, jen bohužel jdou tam, kam nemají. Souvisí to s tím, co píši níže. Příkladem budiž rozhovor s majitelem berounské nemocnice: „Podívejte. Kupoval jsem CT přístroj. Ve stejném kontejneru, od stejného výrobce, se stejným softwarem a doplňky, přijely do Česka přes moře dvě identická CT dvojčata. To moje stálo 14 milionů, krajská nemocnice na druhém konci Česka, která je teď až po uši zadlužená, dala za totéž 29 milionů korun. Co dodat?“ ( http://sequens.info/richard-sequens-podporuje-stranu-zelenych/ ) Místo CTčka předraženého o 15 milionů, mohlo jít 5 milionů na platy a zbytek třeba na redukci dluhů.

2 0
možnosti

Předpokládám, že jste nestudovala zadarmo a pokud vás k tomu v minulosti nutili, uložila jste poplatek za studium do notářské úschovy. Tak potom ano.

0 0
možnosti
Foto

Pokud jste článek přečetl celý, říkám v něm, že stát může a má platit stejnému počtu studentů, ale není žádný důvod platit např. studentům z postsovětských zemí, kteří někdy jen využívají možnost zapsat se na naše veřejné VŠ, aby získali víza, a fakticky tak omezují možnost některých našich studentů dostat se na školu.

0 0
možnosti
Foto

'"Bezplatné studium" paradoxně nejvíce poškozuje lidi s nízkými příjmy a nízkým vzděláním, kteří jsou nuceni prostřednictvím svých daní platit vzdělání jiných. Ale to jim levicoví politici zapomněli říct.' - Zase ta stejná lež z jiných úst. Lidé s nízkými příjmy nikomu nic neplatí, protože člověk s příjmem 15 000 Kč hrubého zaplatí na dani z příjmu jen 945 Kč, kdežto člověk s příjmem 30 000 Kč zaplatí již 3 960 Kč, tedy při dvojnásobném příjmu více než čtyřnásobnou daň. Pokud chcete zavést placené školství, pak taky zrušme slevu na dani na poplatníka a snižme daňovou sazbu. Myslím, že lidé s nízkými příjmy rozhodně raději zvolí současný stav.

0 0
možnosti
Foto

A co se týče tématu zpoplatnění školství, použiji svůj oblíbený příměr s autem, kterému padá kolo, nefungují brzdy, ale jeho majitel řeší škrábanec na dveřích. Utíkají tu do kapes malé skupiny vyvolených jednotlivců veřejné peníze v řádu od desítek milionů do řádu miliard, ale řeší se studenti, kteří by mohli stát připravit o pár desítek tisíc. Ale on je student oproti velkým šíbrům jednoduchý cíl, tak proč si nevystřelit. Tím neříkám, že školné je pro mě něco naprosto nepřijatelného, byť jsem proti. Stejně jako pro mě není absolutně nepřijatelná EET či kontrolní hlášení DPH. Ovšem každopádně to považuji ve stavu, který jsem popsal výše, za nesmyslné. A že je těch opatření, které se proti tomu dají udělat, ještě opravdu hodně.

0 0
možnosti