Radka Johnová

Daně a co za ně?

25. 03. 2016 19:24:16
Daňové přiznání a co si kupujeme za naše daně? Platíme si armádu a členství v EU a NATO, žádejme tedy ochranu evropské civilizace

Je konec března a zase odevzdáváme daňové přiznání. Kolik nás stojí služby našeho státu a co za své peníze dostáváme? Naše patnáctiprocentní daň z příjmu není ani patnáctiprocentní, protože je ze superhrubé mzdy, ani rovná. U nízkopříjmových skupin ji zkreslují odečitatelné položky a u lidí s vysokými příjmy solidární daň. Ale tím to nekončí, musíme přičíst další daně. Byť se jmenují zdravotní a sociální pojištění, nejsou pojištěním, které bychom si mohli (a nemuseli) zvolit, a kde bychom si mohli vybrat parametry, ale povinnou jednotnou daní. A našimi poctivě zdaněnými penězi platíme při každém nákupu DPH, někteří z nás spotřební daně nebo daň z nemovitosti a skoro všichni každý měsíc daň z vlastnictví rádia a televize. Tento výčet určitě není úplný, ale o to nejde. Den daňové svobody se u nás pohybuje v posledních letech kolem poloviny června, letos připadne podle Delloite[1] na 20. 6. 2016, což znamená, že skoro půl roku pracujeme na stát.

Až do začátku dvacátého století se po staletí, spíše tisíciletí, běžně odváděly daně ve formě desátků a ještě před první světovou válkou nepřesáhly patnáct procent. A přitom země a jejich panovníci udržovali schopnou armádu a v případě ohrožení věděli, jak ji použít.

Co si dnes za své daně kupujeme? Přebujelou byrokracii, spoustu nepotřebných úředníků doma i v evropských institucích, kteří, aby obhájili svou pozici, řeší, zda nám dovolí nakupovat o svátcích, kouřit na zahrádkách soukromých hospod, nebo jak se smí jmenovat "Tuzemský ..." a "Pomazánkové .....".

Dřívějším panovníkům záleželo na tom, aby svou říši nebo zemi uchovali pro další generace, a tím fakticky ochraňovali i své poddané. O co jde dnešním voleným takzvaným elitám? Udržet se u moci co nejdéle? S každým vycházet po dobrém? Klást věnce, zapalovat svíčky, svolávat mezinárodní summity a nad plnými talíři určovat, co si politicky korektně smíme myslet?

V klidných dobách se nám zdá, že platit daně na mocenské silové a represivní složky (policii a armádu) je zbytečné a že by daně byly lépe využity ve školství, zdravotnictví nebo kultuře. Ale abychom si naši kulturu zachovali, žádejme od našich politiků doma, v EU i v NATO, aby za naše daně hájili naši evropskou civilizaci založenou na liberálních hodnotách respektujících antické, židovské, křesťanské kořeny i ateisty.

Je na čase nejen zastavit invazi nepřátelských kultur, jejichž ideologie je neslučitelná s hodnotami zakotvenými v Listině základních práv a svobod, ale také nenechávat v Evropě ty, kteří nás chtějí zničit. Naši předkové to v 17. století u Vídně dokázali s mnohem menšími zdroji, i když z posledních sil. Kolik času zbývá Evropě?

Věřme, že až se budou naše daně využívat smysluplně, lidé je budou přiznávat o něco ochotněji.

[1] https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/about-deloitte/articles/cze-tz-den-danove-svobody-letos-pripadne-na-20-cervna-2016.html

Autor: Radka Johnová | karma: 30.58 | přečteno: 744 ×
Poslední články autora