Dnes jsme Západ my, střední Evropa

13. 09. 2021 21:58:40
říká Alexander Tomský, filosof, nakladatel, politický komentátor a překladatel, při představování své knihy Věčná vzpoura v srdci konzervativce a myslí tím hodnoty, ke kterým jsme vzhlíželi v dobách komunistické totality.

V nakladatelství Leda vycházejí v edici Životy Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice, které s protagonistou resp. autorem vedla po dobu posledních 30 let zkušená publicistka Lenka Jaklová.

Kniha je rozdělena do tří částí, symbolicky třech životů A. Tomského (nar. 1947), mládí před emigrací v roce 1968, období exilu v Anglii a dobu po návratu domů po roce 1989. Všechny tři části spojuje Tomského renesanční záběr, střízlivý pohled na svět a politiku od mládí přes londýnský exil, kde založil exilové nakladatelství Rozmluvy, po českou současnost, a především konzistentní postoj k preferenci svobody a odmítání totality, ať už přichází z východu nebo ze západu.

Dalibor Balšínek v úvodu říká: "Alexander Tomský stojí na okraji, ne v čele davů, ale ví, že se nachází na správné straně. A nepochybuje, že čas to jednou prověří a potvrdí."* Balšínek tak naráží na Šílenství davů Douglase Murraye, kterou Tomský pro nakladatelství Leda překládal, a kde "dav podobně jako v 50. letech, tentokrát ale na internetu, napadá veřejné osoby za nesprávné názory."* Z pohledu politické korektnosti současného západního světa ani pravicový konzervativec Tomský nemá ty "správné názory", ale právě proto stojí za to si jeho úvahy přečíst a zamyslet se nad nimi. Mimo jiné patří k menšině českých intelektuálů (byť to slovo nemá rád), kteří si svůj pravicově konzervativní světonázor přinesli z rodiny a podrželi si ho celý život.

Tomský např. srovnává "budovatelské režimy" nacismus a komunismus, které byly "v celé své praxi a propagandě totožné, až na jeden rozdíl - každý ospravedlňoval svou touhu po moci odlišnou pseudovědeckou teorií."* "Obě ideologie jsou svého druhu politickým náboženstvím a kultem."* Zároveň si všímá, že "komunisti usilovali o násilnou proletarizaci společnosti, dnes běží sama a bez násilí."* Proti tomu "přestože Rakousko bylo impériem, ke konci devatenáctého století šlo o tolerantní a liberální stát, který své poddané ani příliš neobtěžoval ani nezdaňoval... Na rozdíl od Evropské unie mocnářství nebudovalo nový svět."*

"Češi chtěli na Západ, vlezli ale do spolku, o němž neměli nejmenší ponětí. Jsme součástí západní civilizace, otázka je, jestli ji Západ pomalu neopouští."* "Zdaleka ne všichni pochopili, jaký revoluční útok se vede proti základům západní civilizace."*

Spolu se Solženicynem upozorňuje, že "nelze vyjednávat v dobré vůli s někým, kdo usiluje o vaše zničení a světovou nadvládu."*

Alexander Tomský podává zasvěcený pohled na kulturní a politické dějiny, často očima soudobých myslitelů, spisovatelů a filosofů. S mnohými z nich se během své nakladatelské praxe v exilu i v Praze setkával.

Poslední oddíl knihy je věnován nejvýznamnějším esejům A. Tomského, namátkou vybírám: Britská krize koruny, Kalamita stále těsnější Unie, Marx na Kapitolu, Podivný půvab postmarxistické politologie, Uprchlická krize rozumu, Zelená nemoc rozumu, V nerovném zápase s kultem lidstva (o knize Podivná smrt Evropy Douglase Murraye o tom, že Evropa páchá sebevraždu), Vidět jinýma očima. Ano, Tomského pohled je pohled jinýma očima, očima pravicového konzervativce. A tady patří dík i panu RNDr. Rudolfu Červenkovi, majiteli nakladatelství Leda, který pochopil, že "Západ ztratil zdravý rozum a je potřeba se proti tomu postavit"* a v tomto levicově liberálním odvětví jde proti progresivistickému proudu a dává hlas pravicovým konzervativcům, kteří se zamýšlejí, "jak zachránit západní civilizaci"*.

Kniha se čte jako napínavý román o historii nonkonformní generace od poloviny minulého století do současnosti, zároveň však s každou zodpovězenou otázkou nevtíravé, v pozadí stojící redaktorky, nutí k zamyšlení. Jeden neobyčejný život českého konzervativního vzdělance, který říká věci na rovinu. I takové, které někteří nechtějí slyšet. Čtení k vodě i na dlouhé zimní večery, potěší i pod vánočním stromečkem, ale osobně doporučuji přečíst ještě před volbami.

* Všechny citace jsou z knihy:
JAKLOVÁ, Lenka. Věčná vzpoura v srdci konzervativce. Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice. Nakladatelství LEDA, spol. s r.o., 2021. ISBN 978-80-7335-751-1.

Autor: Radka Johnová | pondělí 13.9.2021 21:58 | karma článku: 26.15 | přečteno: 683x

Další články blogera

Radka Johnová

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

8.10.2023 v 18:48 | Karma článku: 7.81 | Přečteno: 162 | Diskuse

Radka Johnová

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

10.7.2023 v 13:19 | Karma článku: 24.09 | Přečteno: 723 | Diskuse

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma článku: 25.63 | Přečteno: 800 | Diskuse

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma článku: 25.47 | Přečteno: 629 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 161 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 128 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1230

Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...