Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Epocha nároků: Christopher Caldwell o soumraku demokracie

Epocha nároků s podtitulem Zákon o občanských právech a soumrak americké demokracie popisuje na příkladu Ameriky od šedesátých let do současnosti, jak se může dobře míněný zákon zvrhnout ve svůj protiklad. 

Epocha nároků začíná analýzou situace, ve které vznikl americký zákon o občanských právech (1964), jehož původním účelem bylo zrovnoprávnit černochy na jihu Spojených států. Autor si všímá, že "založit nové svobody vyžaduje zničit jiné", a ukazuje, že odstraněním segregace černochů problém rasy nezmizel, naopak se stal posedlostí celé společnosti. "Místo, aby potlačila jižanskou obsesi rasou a krví, zanesla ji občanská práva do všech koutů země. Veškerá kultura - média, umění, knihy - jsou jí zaplaveny." "Hlavní úředníci přes diverzitu a úředníci pro soulad v oblasti diverzity... vykonávali činnost, která se podobala aktivitě politických komisařů totalitních režimů ve 20. století." Pro čtenáře se zmíněnou zkušeností z 20. století smutný paradox.

Kniha vychází v překladu Aleše Valenty v edici Agora, ve které nakladatelství Leda představuje nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost. Autor, Christopher Caldwell (1962) je americký konzervativní novinář, absolvent literatury na Harvardu, bývalý spoluvydavatel konzervativního týdeníku The Weekly Standard. Přispívá do renomovaných amerických periodik jako The Wall Street Journal, The New York Times, The Washington Post a britského The Financial Times. Jeho předchozí kniha Úvahy o revoluci v Evropě: imigrace islám a Západ (2009) byla v The Economist označena jako "dosud nejlepší vyjádření pesimistického postoje k islámské imigraci v Evropě".

V Epoše nároků Caldwell ukazuje, jak se princip svobody v průběhu posledního půl století mění v ideologii politické korektnosti až po diskriminaci bělochů, vyzdvihování sexuálních menšin a zánik svobodné diskuse na akademické půdě. Vznikají nové elity, které se opírají o soudy, aktivistické neziskové organizace a vyhlášky státních úřadů. Autor je nazývá "novou ústavou", která podkopává demokracii, protože nepochází z parlamentu. Svá tvrzení autor dokládá relevantními zdroji. Nakladatelská anotace knihu hodnotí jako "významný příspěvek ke zkoumání nynějšího bezprecedentního rozpolcení americké společnosti".

Caldwell v knize cituje Samuela Francise, který definoval globalizaci jako "řízenou destrukci národa, jeho suverenity, kultury a lidí".  a ukazuje, jak "kulturní záměna, rasově založená ústavní degradace domácí populace ve vztahu k nově příchozím, slábnoucí demokratický mandát veřejnosti vůči vládě... neuvěřitelně velká redistribuce bohatství... otráví americkou politiku".

Český čtenář se může ptát, jestli je nutné a dobré přebírat z Ameriky všechno. Posuďte sami:

"Politická korektnost byla označením pro působení mocenských nástrojů zákona o občanských právech... Politická korektnost náhle přestala být vtipem, nýbrž nejúplnějším ideologickým ovládnutím institucí v dějinách Spojených států."

"Politická korektnost byla reformou směřující odshora dolů. Neumožnily ji nové postoje veřejnosti k reakčním názorům, nýbrž nový establishment namířený proti těm, kteří je vyjadřovali."

"Postupně rasa nabyla náboženského významu a stala se absolutní morální hodnotou."

"Největší ztráty v systému nové, na občanských právech založené politice utrpěli bílí muži. Usnuli v přesvědčení, že jsou budovateli této země, aby se probudili a zjistili, že se ocitli na nejspodnější stupínku v hierarchii ras. ...Proto, že morální narativ občanských práv vyžadoval, aby byli zavrženi jako padouši národních dějin."

"Ukázalo se, že politika občanských práv je na konci 20. století nejúspěšnějším americkým vývozním artiklem... Spojené státy dosud určovaly a vynucovaly nadvládu bohatých států tak jako za studené války, ale nyní si... osvojily rovněž ideologickou roli Sovětského svazu za studené války."

"...vláda vyčerpala zdroje dosud nenarozených a sahá nyní na zdroje žijících generací."

Autor si klade otázku, zda "to tímto způsobem může jít dál", zvlášť, když se "politická třída vzdálila od obyčejných lidí" a "politici nemají tušení, co si lidé myslí". "Ukazuje se, jak je obtížné a nepřirozené nahradit systém předsudků systémem skutečné rovnosti a úcty." Lze jednoduše předsudky obrátit? Autor varuje, že "výsledkem je starý svět obrácený vzhůru nohama". A já se obávám, že my, čtenáři téhle knihy, sice žijeme v epoše nároků, nicméně nároků jiných na náš život. Jak dlouho ještě dovolíme našim vládcům, řádně zvoleným, ale s úplně jinými sliby, a nikým nevoleným aktivistům, určovat, co si máme myslet a co smíme říkat? Caldwellova kniha může sloužit jako "poučení z krizového vývoje".

Všechny citace jsou z knihy:
CALDWELL, Christopher. Epocha nároků: Amerika od šedesátých let : zákon o občanských právech a soumrak americké demokracie. (The Age of Entitlement). Přeložil Aleš VALENTA. Voznice: LEDA, 2022. Edice Agora. ISBN 978-80-7335-807-5.

Autor: Radka Johnová | pondělí 2.1.2023 21:42 | karma článku: 18,02 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Radka Johnová

Kritikou neprávem přehlédnuté Češtinářky

"Žádný život není bez hrubky" uvádí nakladatelská anotace román Češtinářky Veroniky Valíkové nejen o současném školství. Psávala jsem tady recenze na nové knihy, o kterých jsem si myslela, že by neměly zapadnout.

4.4.2024 v 0:02 | Karma: 22,74 | Přečteno: 533x | Diskuse| Kultura

Radka Johnová

Megahrozby

"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

8.10.2023 v 18:48 | Karma: 8,28 | Přečteno: 167x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Poručíme větru a dešti? Cílkova pravda o klimatu

Pravda o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my?

10.7.2023 v 13:19 | Karma: 24,40 | Přečteno: 728x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Jak ztratit svobodu

Letos to bude tři čtvrtě století, kdy naši předci ztratili svobodu v "demokratickém" únorovém puči. Poučíme se z historie?

26.1.2023 v 12:42 | Karma: 25,89 | Přečteno: 806x | Diskuse| Společnost

Radka Johnová

Quo vadis vysoké školství

Kam to spěje? Glosa o úrovni akademického vzdělávání. Vysoká škola nebo vyšší učňák? Kritické myšlení, informační gramotnost a dezinformace.

9.1.2023 v 0:01 | Karma: 26,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik