Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

'"Bezplatné studium" paradoxně nejvíce poškozuje lidi s nízkými příjmy a nízkým vzděláním, kteří jsou nuceni prostřednictvím svých daní platit vzdělání jiných. Ale to jim levicoví politici zapomněli říct.' - Zase ta stejná lež z jiných úst. Lidé s nízkými příjmy nikomu nic neplatí, protože člověk s příjmem 15 000 Kč hrubého zaplatí na dani z příjmu jen 945 Kč, kdežto člověk s příjmem 30 000 Kč zaplatí již 3 960 Kč, tedy při dvojnásobném příjmu více než čtyřnásobnou daň. Pokud chcete zavést placené školství, pak taky zrušme slevu na dani na poplatníka a snižme daňovou sazbu. Myslím, že lidé s nízkými příjmy rozhodně raději zvolí současný stav.

0 0
možnosti
Foto

A co se týče tématu zpoplatnění školství, použiji svůj oblíbený příměr s autem, kterému padá kolo, nefungují brzdy, ale jeho majitel řeší škrábanec na dveřích. Utíkají tu do kapes malé skupiny vyvolených jednotlivců veřejné peníze v řádu od desítek milionů do řádu miliard, ale řeší se studenti, kteří by mohli stát připravit o pár desítek tisíc. Ale on je student oproti velkým šíbrům jednoduchý cíl, tak proč si nevystřelit. Tím neříkám, že školné je pro mě něco naprosto nepřijatelného, byť jsem proti. Stejně jako pro mě není absolutně nepřijatelná EET či kontrolní hlášení DPH. Ovšem každopádně to považuji ve stavu, který jsem popsal výše, za nesmyslné. A že je těch opatření, které se proti tomu dají udělat, ještě opravdu hodně.

0 0
možnosti
Foto

S daněmi máte pravdu, ale ta tisícikoruna z 15 000 je možná pro danou domácnost životně důležitější než 4 000 ze 30 000.

K dalšímu - viz moje reakce na předcházející příspěvek: Pokud jste článek přečetl celý, říkám v něm, že stát může a má platit stejnému počtu studentů, ale není žádný důvod platit např. studentům z postsovětských zemí, kteří někdy jen využívají možnost zapsat se na naše veřejné VŠ, aby získali víza, a fakticky tak omezují možnost některých našich studentů dostat se na školu.

0 0
možnosti
Foto

Pokud vím dobře, je pro zápis do českého programu nutnost maturita z češtiny nebo slovenštiny, případně splnění zkoušky z češtiny. Studijní programy v angličtině jsou placené. Těch, kterým stát platí studium jen pro evropské vízum, je tak minimum. A dále, je pravda, že spoustu studentů pochází z Ruska, ovšem značná část těchto studentů v ČR zůstává. V Praze a okolí je spousta pozic (minimálně v IT a dalších technických odvětvích), u kterých je vyžadována ruština, protože současný kolektiv firmy tvoří rodile rusky mluvící skupina lidí.

0 0
možnosti

A52l17e72x 72G57r42e51g19o43r

21. 3. 2016 16:35

Proč snížit daňovou sazbu a slevu na poplatníka? To mi rozum moc nebere.

Klidně ať je zavedeno opravdu reálné školné odpovídající nákladům na vzdělání studenta v tom či onom oboru . Ale k tomu musí být zaveden odpovídající institut prospěchových stipendií a studentských půjček.Tak jak to bylo za první republiky.

Potom i ubude nesmyslných vysokoškoláků, kteří nenaleznou na trhu práce adekvátní uplatnění.

0 0
možnosti
Foto

Protože lidé s nízkými příjmy platí minimální daň z příjmu a ne spravedlivě stejné procento z každé koruny. Vysokoškolák dnes studuje zadarmo, ale poté za současného stavu ze své vyšší mzdy dává do státní kasy mnohem více. A daňovou sazbu myslím snížit tak, aby celkový objem vybraných prostředků na dani z příjmu zůstal zachován. V takovém stavu by pak byla bariéra pro vysokoškoláky z chudších rodin ovšem dvojnásobná, neb chudší rodiny by byly ještě chudší a na školné by neměly už vůbec.

Jak jsem již napsal, ztráty z bezplatného studia jsou z mého pohledu marginální záležitost, které přínosy snadno vyrovnají. A i kdyby náhodou ne, jsou tu řádově mnohem větší ztrátové oblasti, kde jde skutečně o černé díry.

Nesmyslné obory jsou značně živeny rozšiřujícím se počtem a velikostí státem i nestátem řízených neziskovek, které tak vytváří dojem, že to studium určitý smysl má. A pro některé dnes skutečně má. Třeba taková genderová studia zažívají i díky ministryni Marksové dobré roky.

0 0
možnosti

A na to, že lidé s minimálními příjmy platí jinou sazbu daně než bohatší jste přišel kde?

Kde jste přišel na to, že vysokoškolák má automaticky vyšší mzdu než třeba řemeslník, nebo i kvalifikovaný dělník ?

Vše ostatní nemá cenu ani komentovat. ona samotná degradace vysokého školství dělením studia na dvě je pitomost. Buď mám na to abych dokončil celou vysokou školu nebo na to nemám a potom ji prostě nemám. O tom, že dnešní maturanti mají vědomosti tak mizerné, že by maturitní zkoušky z roku 1988 udělala jen třetina je asi zbytečné diskutovat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik