Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Já jsem sice ekonom ze starých časů, ale takové hlouposti bych opravdu ale opravdu nenapsal. Tzv. den daňové svobody má stanovené metodiky - jsou 3, jinak se to počítá v USA, jinak v Evropě. A i metodicky - podobně jako třeba HDP.

1 0
možnosti
PK

Laicky já daně konkrétně využívám. Doprava po Praze a okolí zdarma a i ten co platí, tak hradí jen část. Jen v tomto případě bych se nedoplatil:-)

1 1
možnosti
ZH

Nejsem ekonom, proto to počítám poněkud jinak.

Daň z příjmu nám ve výpočtu komplikuje (a také snižuje celkovou daň) nezdanitelné minimum. Spotřební daň za pohonné hmoty, které jsou započteny v ceně nějakého výrobku, který nakupuju, také nepočítám. Takže mi vychází něco mezi 60-70% podle toho, jak dotyčný kouří, chlastá a jezdí autem.

Nejjednodušší metodou je asi spočítat rozdíl mezi HDP a vybranými daněmi. Problém v metodice HDP je ten, že počítá i výdaje státu - což dle mého laického názoru zkresluje skutečnost, protože výdaj státu nepochází z žádné tvořivé činnosti, ale z vybraných daní. Proto vychází výpočet dne daňové svobody tak brzy. Po očištění HDP od výdajů státu bychom se výrazně přiblížili tomu vašemu září.

1 0
možnosti
Foto

Tak to jsme se dopočítali k podobnému výsledku.

1 0
možnosti
Foto

Musíte k tomu ještě dopočítat, jak velké daně platí miminka, důchodci, příjemci sociálních dávek a mrtví, státní zaměstnanci atd.

0 0
možnosti
Foto

To není průměr na osobu, ale procento, které platí z daní ten, kdo má zdanitelné příjmy. Proto se uvádí, jak dlouho se pracuje na stát.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik