Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrá téma. Hledání odpovědi na otázku zda je možné ovlivnit veřejné mínění, jak rychle a o kolik stupňů se dá otočit. Nabízí se další otázky, jaké nástroje by se daly k tomu použít, jaký budou mít dopad na společnost, kolik by to stálo a kdo to zaplatí.

Nejjednodušší je to co jste udělala vy, stojí to jen trochu času nějakého aktivisty, ovšem dopad je malý. Co dál, placený článek, pořádání seminářů, párty, demonstrací, založení neziskovek, nebo komerčních firem, lobbing, účast v politice, ve vládě a tvorba zákonů. Na všechno toto lze získat příspěvky, dotace, nebo jiné platby od státních nebo Evropských institucí a taky se to děje.

Vy jste si vybrala jeden úzký segment z toho a ještě v rámci segmentu selektujete. Zahrnula byste do toho i institut Václava Klause, nadaci Václava Havla a jiné podobné? Co třeba odkup nikoli malého množství knížek politiků státními institucemi? Co třeba ziskové společnosti politiků, které dostávají státní dotace? Co média patřící politikům, nebo lobbistům, u kterých ve velkém inzeruje stát? Dá se to nějak šmahem vyřešit? Co třeba odebrat veškeré příspěvky, dotace i jiné platby všem subjektům, které se otřou o politiku, nebo politika. Nevylejeme s vaničkou i dítě? Co třeba veřejnoprávní televize, od teď už jen zvířátka. Žádné politické debaty ani filmy s politikou. Kde bude veřejný dohled nad státem, politiky a úředníky?

Řešení existuje, jen není jednoduché, musí se jít po detailu, do vlastnické struktury, zaměstnanecké a finanční závislosti, dodržení absolutní nezávislosti musí být normou. Jenže podrobné dlouhé vysvětlování není to co by táhlo pozornost, nic co by vzbudilo emoce, nic co by se hodilo k předvolebnímu boji.

Ze segmentu neziskovek jste vypíchla třeba Člověka v tísni a Transparenci International. Proč? Naznačujete, že někomu slouží, ale neřeknete komu, čtenáři domysli si to. Takhle píší konspirační weby, takhle se šíří fake news.

1 0
možnosti
Foto

"Zahrnula byste do toho i institut Václava Klause, nadaci Václava Havla a jiné podobné?" Zaprvé: Psala jsem recenzi na knihu, nikoli svůj názor na neziskovky. Zadruhé: autor důsledně rozlišuje a) "pomáhající" neziskové organizace, b) přiznané politické neziskové organizace (IVK, Mladí konzervativci, Mladí sociální demokraté apod.), c) "neziskovky", které své politické záměty maskují (Člověk v tísni a další). Přečtěte si knihu, tam to všechno je. Nešířím fake news, většina blogu jsou citace z důkladně ozdrojované knihy. Reklamace prosím u autora knihy, nikoli autorky recenze.:-)

1 0
možnosti

Kmotři, zbrojovky, neziskovky jako loutkovodiči volených politiků. Ani bych se nedivila, kdyby za tím byly pořád ty samé subjekty.

Demokracie jim vyhovuje, protože působí v zákulisí. Aktivisty a filantropy mají jako užitečné idioty.

5 0
možnosti

"plíživě rozpleptávají...", "rozvratné působení..." - jako bych četl projevy soudruha Klementa Gottwalda. ;-)

0 3
možnosti

pláš ́t a dýka jsou už pasé, politické cíle se te ́d realizují pomocí ekoterorismu, klimativismu a menšinismu

4 0
možnosti

To by měla být povinná četba pro politiky. Já bych oddělil politické neziskovky od nepolitických.

Prý to docela slušně to funguje v USA, kde to mají na starosti finanční úřady . Pokud se spolek stará třeba o bezdomovce, má různé daňové a další výhody. Jakmile k tomu ale přibere i politickou činnost, jako třeba podporu kandidáta s určitým názorem na bezdomovectví, okamžitě všechny výhody ztrácí. Riskuje dokonce, že mu finanční úřad doúčtuje daně zpětně, což zpravidla znamená bankrot.

Kdo se chce věnovat politice, musí se zaregistrovat jako politická organizace. Pokud navíc přijímá peníze ze zahraničí, platí pro něj ještě přísnější omezení.

Řešení tedy existuje. Bylo by krásné vidět, jak finanční úřad „zaklekne“ třeba na Organizaci pro pomoc uprchlíkům. Ale na to nemá Babiš dost odvahy.

4 0
možnosti
Foto

Obávám se, že takové neziskovky už prorostly systémem v obrovském rozsahu a prakticky není cesty zpět.

6 0
možnosti

Český politický odpadlík odhalil globální spiknutí. Předmluva: Velmistr konspirační teoretik V. Klaus.

Tak určitě...

1 5
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS