Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Počešťování cizích jmen je opravdu nehezký zlozvyk. Před cca 20 lety jsem v rozhlase (nevím, která stanice ČRo to tenkrát byla) doslova slyšel „píseň původně nazpíval František Sinatra,“ což si starý fousáč Sinatra opravdu nezasloužil. Děsím se chvíle, kdy se někde objeví Honza Lennon, zpěvák skupiny Brouci, nebo Kuba Morrison, zpěvák skupiny Dveře, popř. Pavel Stanley, zpěvák zkupiny Polibek.

1 0
možnosti
Foto

Je paradoxem, že zatímco my Češi jsem už dávno měli Karla IV., Britové se teprve nyní dopracovali k tomu třetímu.

2 0
možnosti
LJ

Nevím od kdy, ale počešťujeme si také jména všech papežů.

0 0
možnosti

Bylo zajímavé sledovat dnešní (jinak vcelku dobrý) rozhovor se zpravodajkou CNN Ivanou Kottasovou na ČT24. Když mluvila o bývalém princi, byl to Charles, ale když o novém králi, tak už to byl Karel III. Ale jinak, jak píše níže pan Vébr, je mi vcelku jedno, jak u nás bude nazýván, i když je pravda, že díky Lucemburkům a Habsburkům zní ten Karel Čechům tak nějak "královštěji", než Charles.:-)

0 0
možnosti
PK

U mně ale "Karel" dýchá středověkem.

1 0
možnosti
JL

Vazena pani Radko Johnová. Plne se podepisuji pod vas clanek. Komolenim cizich slov a obzvlast komoleni jmen, je priznak neucty k dotycnemu. I to vase prijmeni jmeno je anglickeho puvodu. Napsat jej bez toho "h" je neucta k historii toho jmena ve vasi rodine.

Pro mne to bude vzdy Charles III, jiz pro jeho titul hlavy statu jmenem Kanada, ktere jsem obcanem.

Dekuji za clanek.

1 0
možnosti
PK

Máte štěstí že jako Kanaďan mluvíte stejným jazykem jako Angličané. Chtít po Češích aby i babička ze vsi slušně vyslovila Elizabeth, aby i to "th" znělo po "englicky" - no nevím.

0 0
možnosti
DN

Přesné, věcné.... a "korektní" (ovšem v tom původním smyslu slova, nikoli multi-kulti...)

1 0
možnosti
VM

Píšete nesmysly, ale vyvracet Vám to nebudu, je to zbytečné. Jen se mrkněte na Wikipedii, každý z 96 jazyků co tam je, má jméno nového britského krále přeloženo do toho svého. Nazdar. :-P

0 2
možnosti
JL

Vite pane Moravce. Wikipeadia je jen encyklopeadie souboru vedomosti, ktere i vy muzete napsat, ovlivnit nebo opravit. Je psana obcany, kteri chteji uschovat vedomosti pro kazdeho. Psana ve vsech jazycich osob, kteri napsali a chteji to udrzet pro dalsi generaci. Tedy nic presneho.

U vaseho prijmeniho jmena, v te encyklopeadii, najdete osobu s jmene Moravec. Byl to nejvetsi cesky gauner a kolaborant za Protektoratu. U mne prichazi na mysl otazka. Byl to pribuzny?

0 0
možnosti
Foto

Teď jsem o tom psal. R^R^R^

2 0
možnosti
JK

Tak tentokrát s Vámi plně souhlasím. Pěkně humorně zpracováno.:-)R^

4 0
možnosti
PV

P41a42v41e56l 84V95é20b87r

10. 9. 2022 8:06

Osobně jsem pro Charlese, ale abych pravdu řekl, tak se z Karla neosypu a pravděpodobně budu řešit důležitější záležitosti.

4 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 22,74
  • Průměrná čtenost 1224x
Radka Johnová (1958) absolvovala VŠE v Praze (Ing., PhD.) Profesně se věnuje art marketingu, pracovala v umělecké a reklamní agentuře, učila na ČVUT, přednášela na VŠE, FF UK a na řadě zahraničních univerzit. Nyní v důchodu.
Sleduje politiku a (právě proto) nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Zastánkyně absolutní svobody projevu. Krátké glosy na síti X (dříve Twitter): @radkajo.
Je patriot Prahy 6. Mezi její koníčky patří kultura, poznávací cestování, četba, plavání, tenis a lyže. Píše, když ji něco naštve (to většinou) nebo nadchne (knihy). Recenze publikuje na Kultura21.cz, některé úvahy na blogosvet.cz.
Kontakt: rsj@seznam.cz

Seznam rubrik